Ευρώπης 17, Πυλαία, ΤΚ 55535, Θεσσαλονίκη

Τ. (+30) 2310 277 077

Ζαλοκώστα 44, Χαλάνδρι, Αθήνα

Τ. (+30) 2316 019 734

Ε. info@ziainsurance.com

EN / GR

Αυξάνονται σημαντικά οι επισφάλειες, ανάγκη για ασφάλιση πιστώσεων

credit-insurance.jpg

Να αποφύγουν συνθήκες ασφυξίας καλούνται οι επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα, απόρροια των δυσμενών υγειονομικών και οικονομικών επιπτώσεων σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Μπορεί η αντίδραση Ε.Ε. και μελών – κρατών σε δημοσιονομικό επίπεδο να έχει χαρακτηρισθεί γενναία κατά πολλούς, αμφίβολο παραμένει αν είναι τελικά επαρκής.

Η προσπάθεια των επιχειρήσεων για διατήρηση αποθεματικών και ικανών πιστωτικών γραμμών χρηματοδότησης και αντιμετώπιση της πανδημίας είναι επίπονη και συνεχής, την ίδια ώρα όμως καλούνται να επενδύσουν και να αναπτυχθούν με φόντο την «επόμενη μέρα».

Επίκαιρο όσο ποτέ, λοιπόν, είναι το ζήτημα της ασφάλισης πιστώσεων, ένας τομέας ασφάλισης που μπορεί να δώσει οφέλη σε μια επιχείρηση σε τομείς πρόληψης, αποζημίωσης ή διεκδίκησης. Ειδικότερα:

α) με την αξιολόγηση της οικονομικής και συναλλακτικής κατάστασης των πελατών – Προστασία της επιχείρησης από τις επισφάλειες

β) με την αποζημίωση σε προκαθορισμένο διάστημα, γεγονός που θα ενισχύσει την ρευστότητα της επιχείρησης

γ) με την βοήθεια που παρέχει για την απαίτηση σε περίπτωση ζημιάς, δηλαδή με την μεγιστοποίηση της δυνατότητας είσπραξης απαιτήσεων.

Πως διαμορφώνεται το τοπίο

Χρήσιμα είναι τελευταία στοιχεία για τις επιδράσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις. Σε τελευταία ευρήματα έρευνας της ICAP, αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό (37,3%) εταιρειών που δεν διαφοροποίησε την πιστωτική τους πολιτική, όμως ένας σημαντικός αριθμός αυτών, έχει προβεί σε μείωση του ορίου και του χρόνου πίστωσης που παρέχει, ενώ οι επισφάλειες έχουν αυξηθεί σημαντικά!

Το ασταθές οικονομικό περιβάλλον και η έλλειψη ρευστότητας είναι οι σημαντικότερες πηγές ανησυχίας για τις εταιρείες λόγω του Covid-19, αφού όπως φαίνεται το 75% των επιχειρήσεων είχαν διακόψει τη λειτουργία τους κατά τη διάρκεια του lockdown.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, αναφέρθηκαν ενέργειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπου η εξασφάλιση ρευστότητας και η μείωση δαπανών κυριάρχησαν στις προτιμήσεις των επιχειρήσεων, σύμφωνα με την κ. Σταματίνα Παντελαίου, Διευθύντρια Οικονομικών και Κλαδικών Μελετών της ICAP.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει πλέον για την αξιοποίηση των τεχνολογιών Artificial Intelligence και Machine Learning και των Big Data, στις διαδικασίες ελέγχου και διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου και στις προοπτικές της οικονομίας σε συνάρτηση με θέματα διαχείρισης του Πιστωτικού Ρίσκου, όπως ειπώθηκε στο πρόσφατο συνέδριο πιστωτικού κινδύνου της ICAP.

sourcε: insuranceworld.gr